Dag 5 op de Faeröer-eilanden : We verkassen nog een laatste maal...
16 september 2026 - Gjógv, Faeröer
Weer heerlijk geslapen vorige nacht, en deze morgen ons laatste zelf gemaakte ontbijt op de Faeröer verorberd in Norðdepil.
Vandaag "verhuisden" we immers een laatste keer op deze eilanden.
De bagage was nog niet helemaal gepakt gisteren, maar dat ging vlotjes deze morgen, en onze auto was ook snel ingeladen.
Het weer was stukken beter dan gisteren. Er was weliswaar bewolking, maar de hemel was tamelijk open. Tegen deze avond is het wel beginnen te regenen...
We reden doorheen een aantal tunnels op Borðoy en iets voorbij Klaksvik "doken" we de onderzeese Nordoyatunnel in, richting Eysturoy, waar we reeds een gedeelte hadden van bekeken op de rit van Streymoy naar Borðoy.
Eens de tunnel uit namen we nog een stukje weg dat we reeds hadden gereden.
We reden eerst even tot Fuglafjördur, een vrij grote stad naar de normen van de Faeröer, op zich niet zo interessant voor ons, maar het stadje is wel mooi gelegen in een baai, en de weg er naartoe langs de fjord was wel prachtig.
Nadien reden we een eindje terug tot bij de Skálafjord, die we enige dagen geleden reeds langs reden, maar nu reden we langs de andere zijde van de fjord, via Skálafjördur, om zo te belanden in Strendur.
Dit is een klein dorpje, waar vermoedelijk weinig toeristen een stop maken, maar wij stopten er toch.
In dit dorp is immers de enige industriële wolspinnerij gelegen die de Faeröer (nog) telt, de Snældan-spinnerij.
Je kan de spinnerij in principe enkel op reservatie en in groep bezoeken, maar bij aankomst was het bedrijf in volle activiteit, en we namen de vrijheid naar binnen te gaan.
De enige werknemer die er rond liep om het productieproces op te volgen had geen probleem met onze aanwezigheid.
Het zijn niet de modernste machines die we te zien kregen, maar we zagen wel een vernuftige combinatie van machines, aan elkaar geschakeld, die de ruwe wol eerst ontrafelen om dan via verschillende fasen te komen tot gesponnen draden wol op bobijnen.
Om dergelijke machines te ontwikkelen moet er toch wel een pak denkwerk aan te pas gekomen zijn.
Bettina kocht er de nodige wol voor haar volgende breiproject...
Nadien reden we verder richting Selatrað, langs de Tangafjord, waar de weg eindigt.
De rit erheen, met passages bij Kolbeinagjógv en Morskranes, was evenwel prachtig.
Mooi zicht op de fjord, geregeld watervallen, schapen met hordes bij elkaar, die amper plaats maken als je aan komt gereden, prachtig gekleurde huisjes en idyllisch gelegen kerkjes...
Stuk voor stuk postkaarten...
Over schapen gesproken: er zouden er bij benadering 70.000 rond lopen op deze eilanden, waarvan de naam trouwens eigenlijk schapeneilanden betekent.
Het is maar dat je't weet, ik heb alleszins weer wat bijgeleerd...
We reden een eind dezelfde weg terug, de weg liep immers dood in Selatrað, en kwamen uiteindelijk terecht op de weg naar onze logementsplaats voor de 2 volgende nachten, Gjógv.
De weg erheen was magnifiek, we passeerden een bergpas met meerdere haarspeldbochten, maar het uitzicht was geregeld adembenemend prachtig, zowel op de machtige rotspartijen als op de fjorden.
We kwamen zo terecht in Gjógv, waar we logeren in een bijgebouw van het Gjaargardur guest house.
We hebben een kamer met prachtig uitzicht op het magnifieke dorpje en de baai waaraan het is gelegen.
Nadat we waren geïnstalleerd gingen we nog even op wandel in het dorpje. Ik was op zoek naar het cafeetje dat er zou zijn, en we hebben het ook gevonden, maar 't is gesloten aangezien het toeristisch hoogseizoen voorbij is.
Het dorpje is een samenvoegsel van mooie huisjes, leuk kerkje en indrukwekkende kliffen vlakbij, en met een prachtig uitzicht op de zee.
We hadden in het restaurant van het guesthouse gereserveerd voor deze avond, en de vissoep die ik had besteld, waarbij de rauwe vis en groenten werd overgoten met een heerlijke visbouillon was enorm lekker, en hetzelfde kon gezegd worden van de kabeljauwfilet met groentjes die Bettina had besteld en de lamsschouder die ik had uitgekozen.
We hebben tijdens deze reis eigenlijk steeds lekker gegeten.
De keuze op de kaart is hier niet zo uitgebreid, veelal eigen producten, maar de bereiding was telkens dik in orde...
We zijn terecht gekomen op een prachtige locatie, het ontbijt wordt morgen in het restaurant geserveerd, en we kijken alweer terug op een magnifieke vakantiedag, met bij momenten werkelijk enorm mooie uitzichten.
De Faeröer-eilanden zijn overweldigend als je van rust en natuur houdt...
Goeienavond...
Van Riet Jeannine:17 september 2026Jullie hebben ook weer veel bijgeleerd! 👍😄😀